Nadwaga matk膮 cukrzycy – przyczyny objawy i zapobieganie

Nadwaga matk膮 cukrzycy

Niniejszy artyku艂 przeznaczony jest w trosce z powodu du偶ej zachorowalno艣ci na cukrzyc臋 typu 2. ze wzgl臋du na niewiedz臋 dotycz膮cej zawarto艣ci sk艂adu artyku艂贸w spo偶ywczych. Dotyczy r贸wnie偶 szczup艂ych os贸b.

Nadwaga pierwszorz臋dnie kojarzy si臋 ludziom ze z艂ym wygl膮dem. Nikt nie pomy艣li, 偶e ten z艂y wygl膮d, nadmiar t艂uszczu zaburza wiele proces贸w w organizmie. Choroba kojarzona jest z lud藕mi 鈥瀢ychudzonymi鈥澛– bo przecie偶 choroba tak wyniszcza – stereotypowo. Bo nie ka偶da. Ciekawym przyk艂adem jest cukrzyca typu 2. Czym ona jest? Sk膮d si臋 bierze? Od pocz膮tku.

GENEZA CUKRZYCY

W zdrowym organizmie po spo偶yciu posi艂ku rol膮 insuliny jest regulowanie metabolizmu energetycznego organizmu, 偶eby zu偶yte substraty energetyczne dostosowane zosta艂y do ich poda偶y i zapewnienia wytworzenia wystarczaj膮cych zapas贸w na okresy g艂odzenia. Wtedy glukoza to jedyny substrat energetyczny, kt贸ry wykorzystuje m贸zg. Najszybciej te偶 dostarcza energi臋 do mi臋艣ni podczas du偶ego wysi艂ku. Gdy glukoza zostanie wykorzystana przez tkanki, organizm domaga si臋 uzupe艂nienia jej w po偶ywieniu. Insulina odpowiada za regulacj臋 st臋偶enia glukozy we krwi, uwalnianie, odk艂adanie w postaci glikogenu w w膮trobie. St臋偶enie glukozy wzrasta po posi艂ku. Wtedy kom贸rki 尾-trzustki wydzielaj膮 w艂a艣nie insulin臋, 偶eby zosta艂a ona (glukoza) dostarczona do potrzebuj膮cych j膮 organ贸w i w膮troba przesta艂a j膮 uwalnia膰, a magazynowa膰 jako glikogen – dzi臋ki temu poziom glukozy wraca do tego sprzed posi艂ku.

BIOVELISS TABS OPINIE

Problemem tej偶e choroby jest w艂a艣nie zaburzenie tego procesu – tkanki organizmu chorego reaguj膮 du偶o s艂abiej na wytworzon膮 przez trzustk臋 insulin臋. To tak, jakby reakcja ta by艂a adekwatna do du偶o mniejszej ilo艣ci insuliny, ni偶 jest w rzeczywisto艣ci – jest to insulinooporno艣膰..

SKUTKI

Rezultatem tego staje si臋 gromadzeniem glukozy m.in. przez mi臋艣nie, tkank臋 t艂uszczow膮. W膮troba nie magazynuje jako glikogenu, ale wraz z kor膮 nerek produkuje j膮 i przetwarza do krwiobiegu. Znacznie zwi臋ksza to poziom cukru we krwi. W efekcie cukier przedostaje si臋 do moczu razem z wod膮, bo ma ona za zadanie wyr贸wnanie ci艣nienia osmotycznego.

Niestety powoduje to odwodnienie. Powstaje te偶 g艂贸d energetyczny w kom贸rkach, aktywuje to procesy, kt贸re niestety powoduj膮 uwalnianie mn贸stwa cia艂 ketonowych do krwi. Przez korelacj臋 tych zjawisk – wysokiego poziomu glukozy, cia艂 ketonowych razem z pot臋guj膮cym si臋 odwodnieniem – przyczyniaj膮 si臋 do ci臋偶kich powik艂a艅 w tej chorobie – w cukrzycy typu 2. jest to np. 艣pi膮czka hiperosmotyczna.

 

Dzi艣 na cukrzyc臋 typu 2. mo偶e chorowa膰 ka偶dy. Dlaczego?

W naukowych artyku艂ach wspomniane jest, 偶e gwa艂towne zachorowanie na 艣wiecie na t臋 chorob臋 stanowi zmiana stylu 偶ycia na du偶y spadek aktywno艣ci fizycznej i bogat膮 energetycznie diet臋.

Plag膮 tej choroby jest niestety niewiedza tego, czym si臋 naprawd臋 偶ywimy. Od zawsze s艂yszymy o cukrzycy i wsp贸艂czujemy choruj膮cym. Jednak wydaje nam si臋, 偶e nas to nie dotyczy. Wi臋kszo艣ci ludziom kojarzy si臋 to albo z nieznan膮 genez膮 – zw艂aszcza u dzieci聽– 偶e sam organizm mia艂 to “nieszcz臋艣cie”, czy te偶 u ludzi starszych – zaniedbanie w podesz艂ym wieku (powinni s艂ucha膰 si臋 lekarzy, wiedzie膰 jaki tryb 偶ycia wymaga ich wiek itp.) – wi臋c to “ich wina” lub ludzi nadu偶ywaj膮cych alkohol, bo sami uszkodzili sobie trzustk臋 (cukrzyca typu 1.).

Oczywi艣cie, 偶e jest to prawd膮. Jednak przez to, 偶e tylko o tym przez ostatnie dekady si臋 s艂ysza艂o, m艂odzi ludzie, w 艣rednim wieku, nie zwracaj膮 uwagi na t臋 chorob臋, na mo偶liwo艣膰 zachorowania. S艂ysz膮c cz臋sto, czy te偶 czytaj膮c co艣 o tej chorobie (tak jak np. wst臋p, kt贸ry opisali艣my) znamy podstawy, ale dalej nic nam to nie m贸wi, dlaczego choroba ta mo偶e dotyczy膰 ka偶dego z nas – szczeg贸lnie dzisiejsze m艂ode pokolenia. Nie wiemy, co tak naprawd臋 spo偶ywamy.

Nie wiemy, 偶e rzeczy, kt贸re kupujemy w supermarketach (maj膮ce ok. 2 lata wa偶no艣ci), stanowi膮 w wi臋kszo艣ci cukier. R贸偶ne chemiczne s艂odz膮ce 艣rodki, zapewniaj膮ce lepszy smak, wygl膮d, po bardzo tanich kosztach produkcji.

Najsmutniejsze jest wed艂ug nas promowanie (np reklama calominal) i wmawianie ludziom osi膮gni臋cia idealnej figury przy produktach tzw. “fit”, kt贸re cz臋sto sk艂ad maj膮 gorszy od oficjalnych s艂odyczy; odt艂uszczane produkty, jak np. jogurty kt贸re ku temu przechodz膮 jeszcze wi臋cej proces贸w pozbawiaj膮cych zdrowotnych zawarto艣ci; wmawianie, 偶e s艂odzik jest 艣wietn膮 alternatyw膮 cukru, by nie ty膰 – wmawianie, 偶e s艂odzik jest 艣wietn膮 alternatyw膮 cukru, by nie ty膰 – a to niestety chyba najszybsza droga do cukrzycy typu 2., poniewa偶 s艂odzik pocz膮tkowo myli organizm, 偶e jest to posta膰 cukru – a insulina si臋 wytwarza. Gdy spostrzega, 偶e to nie cukier, organizm z czasem przestaje reagowa膰 na ni膮 (wytworzon膮 insulin臋). Niestety z czasem, ten brak reakcji wyst臋puje przy ka偶dym posi艂ku, gdzie insulina jest bardzo potrzebna.

Nie wiemy r贸wnie偶, 偶e w s艂odzonych, modnych napojach, kt贸re spo偶ywamy jest ok. 42 艂y偶eczki cukru na 2 litry. Nie wiemy, 偶e w tych promowanych jako 藕r贸d艂o witamin, z witaminami nie maj膮 nic wsp贸lnego i ich sk艂ad to sam cukier. Szczeg贸lnie szczup艂e osoby w og贸le nie dopuszczaj膮 do siebie my艣li, 偶e dieta, kt贸ra ma du偶膮 przewag臋 w臋glowodan贸w prostych mo偶e ich doprowadzi膰 do cukrzycy (i zapewne jakiejkolwiek choroby, zaburze艅). Stereotypowo uwa偶a si臋, 偶e p贸ki jest si臋 szczup艂ym, mo偶na je艣膰 wszystko, i to nie szkodzi. Wystarczy spojrze膰 na sk艂ad produkt贸w, kt贸re kupujemy. Zgroza.

Gdy spo艂ecze艅stwo zacznie u艣wiadamia膰 sobie, dlaczego w dzisiejszych czasach cukrzyca jest tak膮 plag膮, powinno si臋 zrozumie膰 powag臋 problemu, i to, 偶e to w艂a艣nie ich mo偶e to dotyczy膰.

Powinno mie膰 iluminacj臋, 偶e skoro u choruj膮cych na cukrzyc臋 ryzyko zawa艂u serca i udaru m贸zgu jest od dw贸ch do czterech razy wy偶sze ni偶 u os贸b zdrowych, 偶e skoro r贸wnie偶 jest wiod膮c膮 przyczyn膮 niewydolno艣ci nerek, r贸wnie偶 powoduje retinopati臋 (uszkodzenie naczy艅 krwiono艣nych siatk贸wki oka – kt贸ra prowadzi do 艣lepoty), 偶e je艣li ponad 60% niepowypadkowych amputacji ko艅czyn dolnych wynika z cukrzycy, to nie jest to co艣, co dotyczy tylko jakiej艣 grupy choruj膮cych, a oni nie maj膮 z tym nic wsp贸lnego, tylko niestety je艣li nie zmieni膮 trybu 偶ycia, to ich to czeka.

Dlatego s膮dzimy, 偶e poza motywowaniem ludzi do zrzucenia nadwagi w celu uzyskania wymarzonego, perfekcyjnego wygl膮du – na pierwszym miejscu trzeba wzi膮膰 pod uwag臋 zdrowie.

Nie chcemy motywowa膰 klient贸w do wy艣cigu szczur贸w idealnej figury, g艂odzenia聽– ale 艣wiadomo艣ci, jak dzisiejsza zawarto艣膰 jedzenia przewagi spo艂ecze艅stwa przyczynia si臋 do tej choroby.

Drodzy czytelnicy- 聽tabletki na odchudzanie pomog膮 Wam zaspokoi膰 organizm, by nie si臋ga膰 po tucz膮ce, przepe艂nione cukrem produkty. Uzupe艂ni膮 poziom witamin, kt贸rych Wam brakuje. Przyspiesz膮 metabolizm.聽

Schudnij i uniknij cukrzycy!

ZOSTAW ODPOWIED殴

Please enter your comment!
Please enter your name here